Skip to main content

Tristatecity

Wat is Tristatecity?

De term “Tristatecity” verwijst naar een concept waarbij Nederland, samen met delen van België en Duitsland, wordt gepresenteerd als een enkel stedelijk netwerk. Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW en heeft als doel één ‘duurzame stedelijke krachtgebied’ te creëren met een bevolking van 30 miljoen mensen.

Het Tristatecity concept is één van de politieke marketingconcepten (Cities2030) die voortkomen uit het World Economic Forum (WEF). Eén van de doelen van Cities2030 is om stedelijke voedselsystemen om te vormen tot toekomstbestendige en efficiënte systemen.

Na voltooiing wordt verwacht dat Nederland in 2070 een TristateCity zal worden met 20,6 miljoen inwoners.

Bevolkingsgroei

Het idee achter de toename van de bevolking in het TristateCity concept is om een sterkere, meer concurrerende stedelijke regio te creëren op het wereldtoneel. Het idee is dat een grotere bevolking meer economische activiteit en innovatie kan genereren, wat de regio aantrekkelijker maakt voor bedrijven en investeerders.

Een van de doelen van het TristateCity project is om Nederland, delen van België en het Duitse Ruhrgebied te transformeren tot een ‘slimme metropool’ die kan concurreren met andere grote steden zoals Shanghai. Dit zou worden bereikt door organische groei binnen de driehoek Amsterdam, Brussel, Düsseldorf of Keulen.

Kritiek op Tristatecity

Er zijn echter ook kritieken op dit plan. Sommigen vrezen dat de uitbreiding van de stedelijke gebieden ten koste gaat van het traditionele platteland en de landbouwsector. Er zijn zorgen geuit dat boeren van hun land worden verdreven om ruimte te maken voor stedelijke ontwikkeling.

Het is belangrijk op te merken dat deze plannen nog in ontwikkeling zijn en dat er veel discussie is over de beste manier om de toekomstige groei en ontwikkeling van de regio te beheren

Bekijk hier de documentaireHet Einde Van De Mensheid“.

Hierin wordt oa uitgelegd wat een Tristatecity is en wat dit ons zal gaan brengen.

Bron foto: tristatecity.nl

Bekijk hier alle nieuws artikelen.

“Tristatecity Nederland”

Cities2030

Cities2030 is een project dat zich richt op het verbeteren van de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en verdeeld in steden en hun omliggende gebieden. Het doel is om innovatieve oplossingen te vinden die het voedselsysteem duurzamer maken.

Bij dit project werken mensen uit verschillende sectoren samen, zoals onderzoekers, bedrijven, overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en burgers. Ze werken samen om nieuwe beleidsmaatregelen te bedenken, actieplannen te maken en experimenten uit te voeren om het voedselsysteem te verbeteren.

Een belangrijk doel van Cities2030 is om burgers meer betrokken te maken bij het voedselsysteem. Ze willen dat mensen niet alleen passief voedsel consumeren, maar ook actief meedoen aan de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en verdeeld. Dit wordt gedaan door middel van verschillende tools en mechanismen die worden gedeeld met een gemeenschap genaamd de Cities2030 Alliance.

Het project wil ook steden helpen om veerkrachtiger te worden op het gebied van voedsel. Ze willen dat steden hun voedselsystemen verbeteren door samen te werken en te investeren in lokale voedselketens.

Voedselflat

Een voedselflat, ook wel bekend als een ‘vertical farm’, is een concept waarbij voedselproductie plaatsvindt in hoge gebouwen. Deze staan meestal in stedelijke gebieden. Dit concept is ontstaan als een mogelijke oplossing voor de inefficiëntie van traditionele landbouwmethoden.

In een voedselflat wordt voedsel geproduceerd op verschillende verdiepingen van een gebouw. Dit kan variëren van groenten en fruit tot granen en zelfs vee. Het idee is om de productie dichter bij de consument te brengen, waardoor de afstand die voedsel aflegt van de boerderij naar de tafel (ook wel ‘food miles’ genoemd) wordt verminderd.

Voedselflats maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals hydrocultuur, aerocultuur en LED-verlichting om optimale groeiomstandigheden te creëren. Dit maakt het mogelijk om voedsel te produceren met minder water en zonder het gebruik van pesticiden.

Een voorbeeld van een bedrijf dat voedselflats gebruikt, is het Amerikaanse bedrijf Aerofarms. Zij produceren sla en groenten voor ongeveer 25.000 mensen in de buurt in een voormalige staalfabriek.

Kritiek op Voedselflats

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel voedselflats veel potentieel hebben, er ook kritiek is. Sommigen beweren dat het voedsel dat in voedselflats wordt geproduceerd niet dezelfde kwaliteit of smaak heeft als traditioneel geteeld voedsel. Anderen wijzen op de hoge energiekosten van het onderhouden van de gecontroleerde omgeving binnen een voedselflat.

Als je dit concept bekijkt vanuit het klimaatoogpunt, dan zou je denken dat het een prima idee is. Maar elk bewust denkend persoon weet inmiddels wel dat niks beters is dan verse groenten en fruit vanaf de boden van moeder aarde. De kracht van de aarde, de vitamines en zonder gemanipuleerde stoffen is niet te overtreffen op welke wijze dan ook.

“Voedselflat is de toekomst”

Conclusie

Het plan van een Tristaecity, een bevolkingsgroei naar 20 miljoen inwoners in 2070, veranderingen in ons voedselsysteem en het onteigenen van de grond bij veel boeren heeft in Europa bij heel veel mensen vraagtekens doen opkomen.

Ben je opzoek naar Podcasts, kranten, tijdschriften of andere kanalen?

Kijk dan bij:

New Media Point